Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Tsolgo ja Joosu

Kuula artiklit

Järgmine sihtpunkt on Tsolgo küla. Vana-Koiolast otseteed Tsolgosse on 5 kilomeetrit.
Varsti möödume Kommeri bussipeatusest ja mõne aja pärast jõuame Põlvamaalt Võrumaale. Teed tallates lõbustame ennast maa-ameti kaardi lugemisega. Seal on kirjas, et kahele poole teed jäävad Pudrolaan, Tsiapersesuu, Soesaar ja muud vahvate nimedega kohad. Bussipeatusi on iga kümne minuti tagant. Aega on kulunud tund ja veerand, kui Tsolgo paistabki.

Seevastu Vana-Koiolast väikese ringiga läbi JOOSU küla on Tsolgosse 8 km. Tee läheb mööda kunagisest Joosu mõisa kõrtsist.
Joosu rüütlimõis (Waimel-Neuhof) eraldati 1731. aastal Väimela mõisast. Siin mõisas veetis oma parimad lapsepõlveaastad tulevane admiral Ferdinand von Wrangell (1797–1870), baltisaksa päritolu kuulus Venemaa meresõitja ja Arktika-uurija, Vene mereminister ja Alaska kuberner. Tema nime järgi on nimetatud Wrangeli saar Põhja-Jäämeres, mägi, laht ja neem, linn ja suguharu Alaskal, aga ka Roela Lasteaed-Põhikool Lääne-Virumaal. Ferdinand von Wrangell, tema abikaasa ja lapsed on maetud Viru-Jaagupi kalmistule.

         
                Ferdinand von Wrangell ja tema abikaasa Elisabeth von Wrangell. EAA.

Pikk ühekorruseline poolkelpkatusega varaklassitsistlik Joosu mõisa härrastemaja rajati 18. sajandi lõpus. Peahoone saali laed olid kaunistatud geomeetrilise ornamendiga. Härrastemajaesise väljaku äärde ehitati ait ja tall-tõllakuur. Praeguseks on kaua aega tühjana seisnud härrastemaja mitmest kohast varisenud. Majandushoonetest on alles vaid ait.

TSOLGO küla on ilmselt Eesti kõige järverikkam küla. Tsolgo aheljärvestikus on seitse järve: Lauga, Karsna, Pille, Annejärv, Mustjärv, Kõverjärv ja Pikkjärv. Keset küla paiknev Mustjärv on sügavuselt neljas järv Eestis (29,7 m).
Küla nimi arvatakse tulnud sellest, et siin oli väga vesine ja savimudane maa. Hobuse astumise all kostis aina üks „tsollin ja tsolgatus”.
Tsolgot on mainitud juba rohkem kui 350 aastat tagasi. Tsolklased on läbi aegade elanud selles soises ja metsases loodusmaastikus üsna eraldatuna, muudest asulatest eemal. Nõnda on nad tekitanud siin endale omaette kultuurikeskuse.

1811. aastal avati Timo mõisahärra eestvõttel Tsolgos algkool, kus õpetati lapsi lugema ja kirjutama. Hiljem sai kool nimeks Timo vallakool.
Juba 1918. aastal asutati Tsolgo rahvaraamatukogu selts. Tsolgos tegutsesid veel karskusselts, keelpilliorkester ja naiskoor. Tsolgo poest sai osta lambiõli, naelu, soola, sitsiriiet ja asisem rahvas ka suhkrut, aga kogu vajalik toidukraam toodeti taludes endale ise. Tsolgos töötas kuni Võru piimakombinaadi avamiseni 1969. aastal ka meierei. Valge maja rahvamaja vastas ongi endine meiereimaja.
Nõukogude okupatsiooni ajal oli Tsolgos Järve kolhoosi keskus, ent pärast Kirovi-nimelise kolhoosiga ühinemist jäi Tsolgo ääremaa-seisu. Senise põhikooli asemel oli Tsolgos vaid algkool. Kool suleti laste vähesuse tõttu 2001. aastal.



Elu pole Tsolgo kandis sugugi soiku jäänud. 2003. aastal loodi külaelu edendamiseks MTÜ Tsolgo Arendusühing. Renoveeriti Tsolgo rahvamaja, selle kõrval on ka väike laululava. Teiselpool teed otse Mustjärve kaldal on pikk erkkollane maja, Tsolgo vana koolimaja, mille ruumes tegutsevad praegu külamaja ja raamatukogu. Tsolgos tegeldakse usinasti kogukondliku kultuurikeskuse arendamisega.

  

Jalutame soojas tuules langeva kuldse lehesaju all läbi Tsolgo. Kahjuks pole ei raamatukogus ega rahvamajas parasjagu hingelistki, aga neis mõlemas on palverändurile lubatud ööbimisvõimalust. Loodame, et lubadus on jõus.

Palverändur saab öömaja:
– Tsolgo raamatukogu
Raamatukogu juhataja Vaike Rätsepp, tel. 5621 3180
TsolgoRaamatukogu@edu.voruvald.ee
Raamatukogu lahtioleku ajad: E ja R 9.00–14.00; T ja N 11.00–16.00
– Tsolgo rahvamaja
Angela Järvpõld, tel. 5326 8740; Katrin Volman, tel. 5669 2718;
Tiia Tamm, tel. 5194 3326.
Palun ööbimine vähemalt nädal varem kokku leppida!

Daila Aas, september 2019
 

Allikad

https://register.muinas.ee/public.php?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1955
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=archivalmaterial&action=view&id=697
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3579
https://et.wikipedia.org/wiki/Tsolgo
https://tsolgo.ee/
https://lasva.kovtp.ee/tsolgo-rahvamaja
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=13515
https://www.kalapeedia.ee/tsolgo-aheljarvestik.html
https://www.elus.ee/planeetmaa/?show=59&do=1
https://www.postimees.ee/2495591/liivimaalt-alaskale-ja-tagasi-maadeuurija-admiral-ferdinand-von-wrangelli-200-sunniaastapaeva-puhul-lapsepolvest-maamehest-meresoitjaks-wrangelli-meresoitudest-tartus-professorite-juures-venemaa-alaska-kindralkuberneriks-1-5-aastane-pulmareis-labi