Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Tilsi

Kuula artiklit

Mustajõe kõrtsi juures läheme üle Orajõe, pärast silda astume postiteelt maha, keerame vasakule ja sammume Tilsi poole. Sinna on 2,5 km.

Tilsi küla on mainitud kirjalikes allikates esmakordselt 1638. aastal.
Juba enne külasse jõudmist paistab eemal vasakul vaatetorn (24 m kõrgune puidust Kõrbjärve vaatetorn on tänaseks kahjuks amortiseerunud ja sellel ronimine on eluohtlik!) Sinnapoole jääb ka Tilsi laululava ja Kõrbjärv. Tilsil on kaks järve, Kõrbjärv ja Pikkjärv.

  

Tee toob meid aga otse mõisa väravasse.
Tilsi mõis eraldati Väimela mõisast 1749. aastal. Pärast sagedasi omanikevahetusi kuulus mõis 1833. aastast kuni mõisate riigistamiseni 1919. aastal von Rothide perekonnale.
Peahoone vanemad osad valmisid 18. sajandi teisel poolel ent järgneva sajandi jooksul tehti hulga ümber- ja juurdeehitustöid ja lõpliku kuju sai see alles 19. sajandi teisel poolel.


Tilsi koduta laste varjupaik.

Aastail 1921–1977 asus härrastemajas lastekodu.
Mõisasüdames tegutses pikki aastakümneid ka 1776. aastal asutatud külakoolist välja kasvanud Tilsi lastekodu algkool, mis hiljem muudeti põhikooliks. 1978. aastal said nii kool kui lastekodu uue maja. Mõisa peahoone jäi tühjalt seisma.



Mõisa ümbritses suur ja võrdlemisi liigirohke pargiala. Härrastemaja taga oli omal ajal terrassidena Pikkjärve kaldale laskuv parkaed, hiljem esinduslik iluaed vaatega järvele ja metsapargile teispool järve. Nagu see 19. sajandil moes oli, rajati ülemise terrassi sisse ka grott.
Peahoone taga unarusse jäänud pargis seisavad graniidist mälestuskivi ja „Leinava ema” figuur (skulptor Endel Taniloo, 1980. a.) eesti- ja venekeelse pühendusega „au kangelastele”, mõlemal rida vene nimesid – siin on Teises maailmasõjas langenud Nõukogude armee võitlejate ühishaud.

  

Kui mõisa peahoone on praegu üsna narmakil näoga, siis mõlemal pool peahoonet asuvatele hoonetele on uus hing sisse puhutud. Endises mõisa moonakamajas, kus enne oli kool, käib juba hulk aastaid ehitus- ja renoveerimistöö – siia tuleb Tilsi kultuuritare. Katuse sai see kümmekond aastat tagasi, nüüd vahetatakse uksi-aknaid. Kõrval võtab ilmet maakividest ja punastest tellistest sammastele toetuv lahtine puukuur. Loodame, et varsti jõuab remont ka mõisa peahooneni.

  

Teisel pool peahoonet, endises õpetajate-kasvatajate majas, mis juba mõne aasta eest kenasti korda tehti, asub hooldekodu. Õigupoolest ei räägita tänapäeval enam ei hoolde- ega vanadekodudest, vaid pansionaatidest. Niisiis, siin on nett ja kodune väike pansionaat vanainimestele. Selle taga asub uus lastekodumaja.

Kas teadsite, et suur osa 1985. aastal valminud Eesti filmi „Naerata ometi” sise- ja välisvõtteid filmiti vanas Tilsi mõisa peahoones ja selle ümbruses? Filmi režissöörideks olid Leida Laius ja Arvo Iho, stsenaariumi aluseks oli kirjanik Silvia Rannamaa populaarne noorsoojutustus „Kasuema” (esmatrükk ilmus 1963. aastal).

Tilsi oli kuni 2017. aastani Laheda valla keskus. Siin on lastekodu, põhikool, lasteaed, pansionaat, vallavalitsus. Ja muidugi on siin pood (mõisaväravast välja ja vasakule). Tilsi pood-kohvik on avatud iga päev.

  

004_Tilsi_m6isa_piirdemyyri_varavad_9-12_10_2019_074-3.jpg

  

Meie läheme Tilsilt edasi poega vastassuunas – mõisaväravast välja ja paremale. Möödume kuivatist, pärast teeristi tähistavat liiklusmärki keerame Vardja sildi juures paremale. Järgmisel teelahkmel hoiame järve poole (jääb meist paremale) ja sammume mööda põhiteed edasi. Tee kulgeb siin üsna Pikkjärve kalda ääres.



Võimalus ööbida Tilsis Põdra majas
Vardja sildi juures näitab nool teed Põdra majja, kus pakutakse öömaja. Oleme meiegi seal ööbinud, imetlenud sookurgi varahommikusel järvel ja kogenud lätlannast perenaise külalislahkust. Tuleb aga ikka meeles pidada, et majutuspaikadesse on mõistlik varakult koht kinni panna.
Põdra maja kontakt: Põlva vald, Tilsi küla, Põdra maja. Tel. +372 510 2321 ja +372 792 9476. podramajad@gmail.com

Kui Põdra majja asja pole, siis muudkui aga edasi Vana-Koiola poole. Põdra maja teeotsast on sinna umbes 2,5 km.

Daila Aas
September 2019

 

Allikad

https://et.wikipedia.org/wiki/Tilsi_m%C3%B5is
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=23737
https://erb.nlib.ee/?kid=28937685
https://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/272