Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Eesti Maanteemuuseum Varbusel

Puudega ääristatud looklev Postitee toob meid peagi Eesti Maanteemuuseumi õuele (Varbuse mõisast Maanteemuuseumi on u. 1,4 km).
Eesti Maanteemuuseum tegutseb Varbuse endises hobupostijaamas alates 2001. aastast.

Varbuse postijaam on Eesti kõige paremini säilinud hobupostijaama-kompleks. Varbuse postijaama maakividest ja punastest tellistest peahoone ehitati tüüpprojekti järgi. Kompleksi kuulus viis hoonet: peahoone, postipoiste elamu, tõllakuur, tall, sepikoda-saun-pesuköök. Tall projekteeriti lausa 33 hobuse jaoks. Hooned on omavahel ühendatud maakividest ja tellistest müüriga, hoonete keskele jäi neljakandiline majandusõu. Ehitised valmisid 1863. aastal, ehitustöid juhtis Tartu ehitusmeister August Franz Königsmann. Varbuse postijaam suleti 1931. aastal. Kuid aastatel 1935–1977 asus siin Varbuse teemeistrikeskus.

  

  

Eesti Maanteemuuseum Varbusel on kohe kindlasti üks vahvamaid ja omanäolisemaid Eesti muuseumide seas. Nii et võtke aega ja vaadake ringi. Postijaama peahoones saab tutvuda Eestimaa teedevõrgu kujunemisega muinasajast saati, uurida vanu teekaarte, istuda postitõllas, kuulata-vaadata ammuste aegade reisikirju ja kroonikakaadreid Eesti Vabariigi ajast enne Teist maailmasõda.

Tallihoone väljapanek hõlmab aega 1944. aastast kuni tänapäevani, mil teede ehitamine ja kasutamine on kasvanud aina hoogsamas tempos. Ja praegu, kui saabumas on aasta 2020, on parasjagu toimetav valitsus üha kõvemad tuurid üles võtnud – ikka selle nimel, et saaksime uutel uhketel 4-realistel maanteedel tuhiseda ühest Eestimaa otsast teise. Nojah, see on tulevik, aga muuseum pakub näha seda, mis olnud. Masinahoones ja õuel võib uudistada mitmesuguseid tee-ehitusmasinaid ja sõidukeid. Huvitav on käänulises kaevikus kulgev ajalooline Teeruum, kus on eksponeeritud eri tüüpi teed: sootee, kruusatee, munakivitee, mustkattega tee ja asfalttee. Näha saab ka vanu verstaposte, miilikive, teeviitasid ja muid teede juurde kuulunud tähiseid.

Postijaama endistes talliruumides asub Varbuse Teemaja, kus pakutakse maitsvaid sööke-jooke. Suvel on teemaja avatud muuseumi lahtioleku ajal, talvel ettetellimisel. Kontakt: Tel. +372 50453, +372 5077453; varbuseteemaja@gmail.com, www.soulfoodcatering.ee


  

Ööbimisvõimalus Savi talus
Siinsamas lähedal Hurmi külas Hurmi järve ääres ootab rändajat igapidi tore ööbimiskoht Savi talus, kuhu viib tee (maanteelt paremale) kohe pärast maanteemuuseumi.
Kontakt: Hurmi küla, Savi talu. Eela Jää, tel. 5174470, 5147462; hurmiorg@gmail.com

Daila Aas
August 2019

 

Allikad

https://www.postitee.ee/teenusepakkujad/huvivaarsused/20-varbuse-postijaam-ja-eesti-maanteemuuseum&service=70
https://www.postitee.ee/avasta-postitee/postijaamad
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=23690
https://docplayer.me/31014574-Tartu-voru-postitee-ajaloolise-teeruumi-uuring.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_postijaamade_loend