Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Janukjärv ja Tiksi talu

JANUKJÄRV pole kaasajal mingi teada-tuntud suvituskoht, jääb suurtest maanteedest kõrvale ja pole siin ka liivast randa. Ajaloos on aga selle järve kallastel käinud ägedad lahingud. Põhjasõja ajal seisnud rootslased põhja pool ja venelased lõuna pool – ja nii 7 kuud. Legendid jutustavad loo kulgu veidi erinevalt. Üks pajatab, et kange põua ajal olla järv järk-järgult kuivemaks jäänud ja et sõdijaid oli palju, siis joodi järv tühjaks. Siis kihutanud venelased rootslaste kannul läbi tühja järveaseme. Pärast olnud järv jälle endine.
Teine lugu aga jutustab, et järve lähedal orus olnud hulk haavatud rootsi sõdureid, neil olnud kange janu ja nad tahtnud järvest kurku kosutada. Aga teel sinna surid nad janu kätte ära – siit ka nimi Janukjärv. Orgu, kus nad surid, hakati kutsuma Kuulmeoruks (ka Kooljaorg).

DSC00010_Kaabaskalmistu_v.jpg   DSC00045_v_-_Copy.jpg

00_Janukjarv-Tamme_talu_12-15_08_2019_001-3v.jpg

1899. aastal ehitati järve kõrgele kaldale ilus rehielamu, Tiksi talu. Talu asukoht on erakordselt targalt valitud, põhjatuulte eest kaitseb hooneid mets ja lõuna pool, tunduvalt madalamal, on ilus järv. Samas lähedal on ka teine talu, Mäe Jaani talu.
Järve ümber on aga peidus imelised mälestusmärgid, mis viitavad kohalike elanike kultuuritundlikusele. Mitte kaugel Tiksi talust on püsti katusega palksammas, millel on metallplaat tekstiga:

SIIN KIRJUTAS
ANNA HAAVA / HAAVAKIVI / ESPENSTEIN
15.X.1864.–13.III.1957.
LUULETUSE
„JÄRV LEEGIB EHA PAISTEL”
AJAL, MIL TSÄHKNA VESKITALU OLI TEMA
TEINE VANEMATE KODU
—  ·  —
...EESVANEMATE VAIMUD
MU ÜMBER LEHVIVAD

MA MÕISTAN NENDE JUTTU...

Tiksi külast viib mööda Kuulmeorgu maaliline hobusetee Tsähkna veskisse, mis hävis kahjuks 1940. aastal tulekahjus. Tee on ligi 850 m pikk ja läheb läbi ojast, silda seal pole.
Tee äärde jääb muistne kääbaskalmistu. Suuruse ja kuju järgi otsustades peetakse kääpaid pärinevat I aastatuhande II poolest. 1895. aastal loetleti 20 kääbast, tänaseks on neid jäänud 17. Rahvasuus peetakse neid ,,sõjakääbasteks” ja metsa, kus kääpad paiknevad, kutsutakse „Kalmumetsaks”.

Lagle Parek


Meie palverännutee teine palvepink (esimene on Ihasalus) sai üles pandud Tiksi talu maale Janukjärve kõrgel kaldal. Pingi õnnistas 16. detsembril 2015. aastal Põlva Püha Neitsi Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola. Kohal olid Pirita kloostri sõbrad, Põlva Talurahvamuuseumi rahvas, maakonna erinevate koguduste vaimulikud ja maavanem.
Palvepink on tunnustuseks Eesti pärustaludele ja tublidele taluperemeestele. Rändaja saab siin jalga puhata ja mõelda kõiksusele, ajalikule ja ajatule, ammu möödunud ja alles saabuvatele aegadele.

 
 

Allikad

https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=11052