Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Aru mõis

Räämas park ja lagunev mõisahoone – selline on paraku praegu siin avanev pilt, ühtaegu romantiline ja kurb. Aru mõisa paremad päevad jäävad kaugele möödanikku.

Esmakordselt on Aru mõisat (Arrohof) ürikutes märgitud 1582. aastal. 17. sajandist kuulus mõis Rootsist pärit Sparre aadlisuguvõsale. Pärast mitmeid omanikevahetusi ostsid 19. sajandi keskel Aru mõisa von zur Mühlenid. Arul sündis ka tuntud baltisaksa maalikunstnik Rudolf Julius von zur Mühlen (1845–1913), kes on kahe meie palverännuteele jääva pühakoja, Kambja ja Rannu kiriku altarimaali autor.
1913. aastal ostis mõisa eestlane Jaan Prüüs. Prüüside kätte jäi mõisasüda ka pärast 1919. aasta mõisamaade riigistamist.

Teise maailmasõja ajal hoiti Aru mõisahoone keldrites Etnograafiamuuseumi kogusid. Pärast sõda asus mõisahoones Erumäe kool. 1992. aastal tagastati mõisasüda ja 250 ha maad Jaan Prüüsi tütretütrele Mall Kirsipuule, kes asus majapidamist taastama, kuid traagiline surm tõmbas plaanidele kriipsu peale. Vahepeal oli mõis ka müügis.

  

Aru mõisa peahoone vanem osa on ehitatud arvatavasti 18. saj. teisel poolel ja uuem osa 19. sajandi alguses klassitsistlikus stiilis. 19. sajandi lõpus lisati eklektilised verandad. 1960ndatel aastatel liideti kooli tarvis hoovipoolsele külgfassaadile betoonpaneelidest ja silikaattellistest juurdeehitus.

Säilinud on kaunis kaaristuga ja ristikujuliste õhutusavadega suur punastest tellistest ait, mida on osaliselt restaureeritud 2000. aastal, ning valitsejamaja ja meierei.



18. sajandi lõpul rajati mõisa barokkstiilis park, mis asub Kavilda jõe ürgoru kõrgel kaldal.

Mõisasüdamest umbes poolteise kilomeetri kaugusel Kentsi paisjärve ääres (paisjärv on nüüdseks tühjaks lastud) on kunagine von zur Mühlenite perekonnakalmistu, mille vaevaga leiame tihedast võsast lagunenud kivimüüri katkete ja rüüstatud hauatähiste järgi. Puhaku nad rahus, kaduviku teed näikse minevat ka nende mõis.

  

Meid aga viib palverännutee edasi.

Daila Aas, august 2018
 

Allikad

https://www.mois.ee/tartu/aru.shtml
https://elvaturism.ee/turistile-infoks/aru-moisa-kompleks
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=7199
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=7202