Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Meleski

Elu siin Meleski külas näikse niisama kustunud kui vana vabrikukorsten. Tühjade ukse- ja aknaaukudega, lagunevate maakivimüüridega hiiglaslik vabrikuhoone maanteeäärsel laokil tühermaal mõjub otsekui etteheide inimese hoolimatusele. Sama väsinud näivad vanad puidust pikad ühekorruselised töölismajad, mis ääristavad külateed. Astud nagu kadunud maailma varemeil.

  

2013. aasta seisuga oli külas 2 töökohta: pood ja raamatukogu. Nüüd, aasta hiljem on poemaja üsna mahajäetud nägu, kuigi üks neist kahest meeskodanikust, kes meiega bussipeatuse juures tutvust tegid, andis mõista, et selle kõige tarvilikuma kraami saavat sealt vahel ikka kätte. Mõelda, et ülemöödunud sajandil elas siin sadu inimesi... Kui kaob töö, kaovad ka inimesed.

DSC07934_Meleski_klaasivabrik.JPG   DSC07939_Meleski_klaasivabrik.JPG

2011. a. augustis mängiti hüljatud klaasivabrikus Ugala teatri suvelavastust „Läbi klaasi”, kus korraks ärkasid vana vabriku lood Mats Traadi sule läbi taas ellu.

Meleski klaasivabriku ajalooga ja toodangu näidistega saab tutvuda (ettetellimisel) Meleskis asuvas 2002. aastal Astrid ja Ville Drevingu loodud Meleski klaasimuuseum-erakogus Kivikingu talus (tel. 56 489 406; meleskirk@hot.ee), mis asub klaasivabrikust u. 700 m lõunas. Enne muuseumi poole keeravat teeotsa on Palandi bussipeatus.

Daila Aas, september 2014
 

Allikad

Ville Dreving. Meleski klaasivabriku kolm sajandit. Eesti Ajalookirjastus, Tartu 2013.
https://et.wikipedia.org/wiki/R%C3%B5ika-Meleski_peeglivabrik
https://register.muinas.ee/?menuID=monument&action=view&id=14545
https://kultuur.postimees.ee/534712/suvelavastus-klaasivabrikus-piik-meie-ajaloo-ihus
https://sakala.postimees.ee/536954/seal-kus-lapsed-pole-viimased-paarsada-aastat-paljajalu-kainud
https://klaasikunst.ee/?p=872