Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Konstantin Pätsi Vabaõhukool

Kuula artiklit

Minnes piki Pirita jõekallast ja siis veidi aega mööda Vabaõhukooli teed jõuame Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukooli, Eesti vanimasse sanatoorsesse kooli.
Vabaõhukooli hoonetekompleks on arhitektuurimälestis ja võetud muinsuskaitse alla. Ehitustöödega alustati 10. septembril 1935. a. Ehitamiseks kuulutati välja ehitusprojekti ideekavandite võistlus, kus sai esikoha Pariisis elanud eesti naisarhitekti Paula Delachier-Ilvese projekt. Ehitusjoonised tegi arhitekt Konstantin Bölau. Ehitustööd lõpetati 1936. aasta jaanuariks. Kool avas uksed 1. märtsil 1938. aastal. Vabaõhukooli rajas eesti Punase Risti Peavalitsus president Konstantin Pätsi aktiivsel toetusel. Kooli esimene direktor Juhan Kull unistas kooliaiast, mille jaoks annetas Konstantin Päts 2,5 ha oma maad.

Vabaõhukooli eesmärgiks oli nõrga tervisega, alatoitluse ja halbade korteriolude all kannatavate laste viibimine värskes välisõhus ja looduses võimalikult kogu päevase töö kestel. Eeskujuks olid siin Lääne-Euroopa maad, kus vabaõhukasvatuse põhimõtted olid juba laiemalt levinud. Magamistoad kavandati lahtiste rõdudega. Klassitubadest avanes lõõtsataoline sein kõrvalasuvale terrassile, kus ilusate ilmadega sai õppetööd läbi viia vabas õhus. Kooli ümber rajati park teede, mitmesuguste mängu- ja spordiplatside, kiikede, liumägede ja võimlemisvahenditega. Suvevaheajal töötas koolis laste suvekodu.

Aeg oli karm ja 1941. aastal sai koolihoonetest Saksa sõjaväehaigla. 1944. aastast aga toimis seal punaste mereväehospital. 1. septembril 1948. aastal algas koolis jälle õppetöö, kooli nimeks sai nüüd Kose-Lükati Sanatoorne Metsakool. Ja jätkati ikka samal eesmärgil, milleks kool oli kord loodud.
Tänapäevane kool on mõeldud tundeelu- ja käitumishäiretega õpilastele, samuti on seal väikeklassid autismispektri häiretega ning aktiivsus- ja tähelepanuhäiretega õpilastele.
 

DSC06216.JPG

Kooli territooriumi jõeäärsel aasal on graniidist mälestuskivi tekstiga: Siit, Kose-Lükatilt, alustasid 1944. a. suvel Eesti Lennuväe poisid sõjamehe teed Isamaa iseseisvuse eest.

Lagle Parek
 

Allikad

https://www.vabakool.edu.ee/kooli-ajalugu
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=8830

{$content.banner1.title}