Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Päinurme muuseum

Päinurme koduloomuuseum on üks ainulaadsemaid Eestis, mille peremees ja rajaja Ründo Mülts (sünd. 1991) alustas vanavara kogumist juba 10-aastase koolipoisina, oma muuseumi asutamise ajal, 2004. aastal, oli ta 14-aastane. Ründo lõpetas 2015. aastal kiitusega Tartu Ülikooli ajaloo erialal ja töötab praegu teadusjuhina Järvamaa muuseumis. Ta on paljude kohalike ettevõtmiste eestvedaja.

Päinurme muuseumi puhul on köitev tema elusus muidu justkui jumalast unustatud piirkonnas. Elu puhub asjdele sisse kirglik koguja ja hea jutustaja Ründo Mülts ise.

Ekspositsioon annab hea ülevaate piirkonna minevikust ja tänapäevast, see on üles seatud 11 ruumis teematubadena. Näiteks üks tuba on kohandatud minister August Jürima töökabinetiks – tegemist on Päinurme lähistelt Vaali külast Palsu talust pärit poliitiku ja agronoomiga (tema isa Mart Jürman oli üks Eesti Vabariigi väljakuulutajatest Vaali külas 1905. aastal). Järgmine ruum tutvustab kohapealse omavalitsuse ajalugu ning maareformi Päinurme piirkonnas. Mehe ja naise toas saab ülevaate siinsete inimeste põhilistest tegevusaladest: jahindus, metsatöö, tuletõrje, käsitöö, kultuurielu, rahvakombed jne. Eraldi toad on pühendatud kooliharidusele, kauplemisele ja ühistegevusele. Siin on ka metsavenna punker, kolhoosniku korter, apteegiruum.

Päinurme koduloomuuseumi motoks on: „Kodus loodud pärimus – kas vaikiv varakamber või elav kultuuripärand?” Aastate jooksul on kogu suurus kasvanud mitmekümne tuhande museaalini. Muuseum asub Päinurme rahvamajas, samas tegutseb ka külaselts.
2008. aastal külastas Päinurme koduloomuuseumi ka vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja Ründo Mülts on pälvinud Hea Eeskuju auhinna.

Riina Roose, muuseumisõber


Päinurme koduloomuuseum on avatud:
10. juuni – 1. september teisipäeval, kolmapäeval ja laupäeval 10.00–14.00
2. september – 9. juuni laupäeval 11.00–14.00 ja pühapäeval 12.00–13.00.
Kontakt: Ründo Mülts, tel. 386 9410, 518 5813, ryndom99@gmail.com

Päinurme rahvamajas on palveränduril võimalik ka ööbida
Kontaktisik Lea Traks, tel. 521 6434, matkaplus@hot.ee
Palun ööbimine vähemalt nädal varem kokku leppida!

Alustame uuesti teed Päinurme bussipeatuse juurest. Siinsamas on A&O pood. Pood on avatud E–R 10.00–17.00, L 9.00–14.00.
Võtame asfaldil suuna Põltsamaale juhatava teeviida järgi. Järgmiseks teetähiseks on Riiu-saare bussipeatuses tammepuu kõrval seisev piirikivi, mis meenutab kunagi Kesk-Eestit läbinud Eestimaa–Liivimaa piiri.
 

Allikad

http://www.painurme.ee/koduloomuuseum