Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Kiviloolt läbi Rooküla Pikvasse

  

Läheme uuesti teele Kiviloo mõisa juurest – väravast välja ja vasakule. Asfaltteele jõudes jälle vasakule. Tee viib üle Jõelähtme jõe, peagi annab silt teada, et oleme Kiviloolt välja jõudnud, selja taha jäävad kunagine Harju-Jaani kihelkond ja Raasiku vald, nüüd oleme Kose kihelkonna mail Anija vallas. Kuskohas ja mis valla piirid jooksevad siin pärast haldus-reformi, eks näis. Möödume Lükati bussipeatusest ja Rooküla sildist.

  

  

Järgmise väikese peatuse teeme Rooküla külaplatsil, mille leiame ilusast Jõelähtme jõe äärsest kuusetukast. Igati paslik koht, kus rändaja saab hinge tõmmata. Kõik tarvilik on olemas: pingid, tulease, katusealune, kus oodata vihmasabina raugemist, isegi kemps. Ja kõik on laitmatult korras. Külaplatsini tulime umbes tunni ajaga.

  
 
  

Külaplatsilt üle tee jääb 17. sajandil rajatud Rooküla rüütlimõisa ase, mille asukohta märgib tänaseks vaid väike park vana alleega.
Siit edasi minnes tuleb valida pärast Rooküla bussipeatust esimene tee vasakule, see on Rooküla–Pikva tee. Tore, et saab asfaldilt maha.

  

  

Mõne aja pärast on mõlemal pool teed talud, esiti üks paremal, teine kurvist kohe vasakul pool. Seejärel jõuame teelahkmele, kus meie tee käänab järsult alla paremale. Sammume veidi maad metsa vahel, siis jõuame mahapõlenud talukohani, kohe selle järel on vasakul veel üks talu. Läheme aga edasi, kuni Rooküla–Pikva tee viib meid välja Kose–Kehra maanteele. Seal keerame vasakule Pikva poole.

  

Mesila bussipeatusest veel natuke minna ja vasakul toretseb Pikva mõisa kõrvalhoonest üles ehitatud Vana-Tõlla peomaja.

Pikva_uus_loss_14_06_2020_185-2.jpg

Kohe olemegi Pikva mõisa ja kabeli juures.



Daila Aas, 2017

Allikad