Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Nippi-Uddara kõrts ja dendropark „Smaragd”

Raasiku vallas Rätla külas asus 17. sajandil kaks Nipi talu. Ühe peremeheks oli Steinberg ja teise peremeheks Mart Heinrichsen Hinrekson, kelle talu nimetati Kõrtsutaluks, kuid ametlike kirjade järgi oli see Uddara. Uddara talu maadel tegutses Nipi kõrts veel esimese Eesti Vabariigi ajal.

Maja lagunes ja 1982. aastal ostis Aksel Kurt lagunenud hooned, mida ümbritses võsastunud aed. Akslil oli suur unistus, luua iluaed. Aksel Kurt renoveeris väikese osa suurest Kõrtsutalust, ümber maja istutas metsviinapuu, mis on nüüdseks lõplikult enda alla matnud kogu maja.
1987. aastal hakkas Aksel rajama iluaeda koos elukaaslase, legendaarse maastikuarhitekti ja aiakujundaja Irma Tunglaga. Kummalgi neist oli oma erihuvi – Akslil selgelt suuremõõtmelised puud-põõsad ja dendropargi rajamine, Irma Tungal tundis aga püsikuid ning ongi jäänud meie aianduse ajalukku kui andekaim „lilledega maalija” ehk püsikupeenarde kujundaja. Koos rajati aeda umbes 20 aastat. Selleks ajaks laius aed juba 1,5 ha suurusel maa-alal. Aed sai palju tunnustust ja võitis preemiaid.

2010. aastal lahkus meie hulgast Aksel Kurt ja oma elutöö pärandas ta tütrele Monika Kannelmäele. Monika alustas aia hooldamise ja arendamisega. Tänaseks on hooldatud aiaosa suurus 2 ha.
Alates 2015. aastast kannab dendropark nime „Smaragd”.
Mitmed tiigid, tihe taimestus, erinevad aiaruumid ja paljud kaunid aiavaated teevad sellest ühe Eesti erilisema kujundusega eraaia. Salaaed, kus iga mõne sammu järel avaneb uus vaade. Aias leidub avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele.
Kõrtsutalu vanade müüride vahele (vana talli kohale) on kerkinud uus maja, mille viimistlustööd koos talveaia ehitamisega lõpevad 2016. aasta talveks.

Monika Kannelmäe eesmärk on väärtustada Kõrtsutalu ajalugu ning edasi arendada ja tutvustada loodud dendroparki „Smaragd” nii eesti huvilistele kui välisturistidele.
Lisaks pakume teelisele puhkekohta ning suvel on võimalik ööbida aiamajas. Info kodulehel http://dendropark.eu
Ootame külla!

Monika Kannelmäe, 2016.


Ööbimisvõimalus Dendropargis Smaragd
koos hommikukohviga, hind 20 € öö.
Kontakt: Monika Kannelmäe, tel. 508 0208; monika@diamondtravel.ee
Palun ööbimine vähemalt nädal varem kokku leppida! 


DENDROPARGIST KIVILOO KÜLANI
Oleme uut indu täis, kui siit õitsvate õunapuude alt ööbikulaulu saatel taas teele asume. Sammume kruusateed mööda edasi, üsna pea jääb talu paremale ja kohe teine vasakule poole teed. Läheme üle Jõelähtme jõe, teeristil hoiame paremale – metsavaheteele. Umbes tunni aja pärast jõuame Jägala–Pirita kanalini.

 

Ees paistab Kõrtsi talu. Põllul meist vasakul on muistsed kivikalmed.

 

 

Kiviloo külaplatsini on jäänud loetud sammud. Dendropargist Kivilooni kõndisime ligikaudu tund ja veerand. Nüüd võtame aja maha, et küla peal patseerida.

Daila Aas, 2016

Allikad