Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Arukülast Raasikule

Aruküla piirilt Raasiku kirikuni on umbes 5 km. Eks kirik ongi ju palveränduri teetähiseks. Nobedamal teelisel kulub kohale jõudmiseks paar tundi ja veerandik peale, kel jaksu veidi vähem või uudistamise himu rohkem, see arvestagu pisut pikema ajaga.

Hakkame astuma Aruküla raudteejaama tagant mööda Lammassaare teed. Meie tee kulgeb kuni Raasikuni välja paremat kätt jääva raudteega üsna rööbiti, vaid aeg-ajalt sellest väikese kaarega eemaldudes.
Umbes veerand tunni pärast keerame Kirsimäe talu juurest ära paremale, ikka raudtee poole. Järgmiseks orientiiriks on silt: Aruaru. Jõelähtme vald. Üpris kena on sel teel, möödume taludest ja rohumaadest, kevadtaevas lõõritab lõoke, rebane jookseb üle tee. Meie astume muudkui edasi, kuni jõuame Kaemla taluni.

 

Nüüd on lood sedamoodi, et tee lähebki läbi talu maa. Viksid ja viisakad jalameestest palverändurid – kes eeldatavasti ei liigu ka hordidena – tohivad siiski perenaise lahkel loal üle õue kõndida, et teispool uuesti teeotsale saada ja rõõmsasti edasi rühkida.

 

Aruküla on jäänud ligi pooleteise tunni kaugusele selja taha, kui jõuame Raasiku piirini. Möödume mõisa varemetest ja kõnnime Tehase teed pidi teeristini. Kiriku poole minekuks tuleb siin valida Tallinna maantee. Veel viimased paarkümmend minutit kõndimist ja seisamegi Harju-Jaani Ristija Johannese kiriku ees.



Daila Aas, 2016
 

Allikad

{$content.banner1.title}