Kultuurilooline
PALVERÄNNUTEE
Piritalt Vana-Vastseliina

Teekond

Paidra järve äärest Pikakannule

Kuula artiklit

Metsavend August Sabbe hukkumispaigast sammume tagasi maanteele, üle tee ja siis otse – mööda RMK matkarada, mis suundub Paidra järve äärde. Järve idapoolsel kaldal on RMK puhkeala.

  

  

Teeliste ja puhkajate mõnusaks äraolemiseks on siin lõkkekohad, lauad-pingid, kemps, puukuur ja ujumiskoht. Puukuuri katusealuse laudpõrandale mahub hea tahtmise korral kaks magamiskottidega varustatud vähenõudlikku rännuselli ööd veetma.
Info: www.rmk.ee   tel. 6767532; Loodusvaht tel. 55554217

Paidra järv on mitmes mõttes eriline. Järve vesi on nii imeliselt pehme, et pärast ujumist on ihu kui siid ja väidetavasti saab uue sära kõik kuld, mis ujujal küljes.
Järve veevahetus on väga nõrk ja selle valgala mullad toitainevaesed, mistõttu on järve ökosüsteem, kus on säilinud vähetoiteliste veekogude haruldasi taimekooslusi, väga tundlik vähemalegi reostusele.
Seepärast peaks Paidra järve ja selle ümbrust hoolega hoidma ja kaitsma üliagarate „arendajate” eest. Ometi on näha, et tükati on maha võetud järve-äärset ilusat vana metsa.
Siin järve kaldal on vanad kääpad. Ammustel aegadel kulges siit Rootsi sõjatee. Nüüd läheb siit meie palverännutee.

Järve äärest kõnnime mööda RMK matkarada (vasakule jääb Rebasemägi) metsa vahel edasi kuni tee hargneb kaheks. Siin läheb RMK rada vasakule, meie hoiame parempoolsele teele. Meid ümbritseb rohe-roheline muinasjutumets – kõrged männid ja kuused, maapinda katab pehme samblavaip ja õhk lõhnab männivaigu järele. Oleme järve äärest edasi kõndinud umbes paarkümmend minutit, kui meie tee suubub pisut suuremale metsavaheteele.

Teelahkmel sammume oma teed edasi (ei keera Käo teele). Niipea kui metsa vahelt välja jõuame, paistab eemal Virve talu, kus tegeldakse hobusekasvatusega. Teiselpool teed koplis tulevad mööduvaid rändureid uudistama kaunid hobused.

  

Siit on meil paarkümmend minutit tugevas vastutuules rühmamist, enne kui jõuame suuremale teele.
Asfaltteel on Pikakannu bussipeatus. Silt bussipeatuses teatab, et autolavka peatub siin reedeti kl. 13.30 (nii oli aastal 2019, aga praegu?).
Paidra järve äärest Pikakannule tulime tunni ja veerandiga. Kilomeetreid kogus umbes 5,6.

  

Kollane puumaja vasakul pool teed on endine Pindi vallamaja, praegune seltsimaja, just sellessamas majas ongi ränduril võimalik ööbida. Paar sammu edasi (samuti vasakul) paistab valge kahekorruseline Pikakannu koolimaja. Ehitatud on see 1939. aastal. Enne seda tegutses kool üle tee seisvas vanas puumajas.

Daila Aas
Oktoober 2019

 

Allikad

https://www.kalapeedia.ee/paidra-jarv.html
https://loodusegakoos.ee/kuhuminna/puhkealad/rapina-varska-puhkeala/1393
https://register.muinas.ee/public.php?menuID=placeinfo&action=view&id=1185
https://www.pikachutallid.ee/index.html